Proteser
Logo Kråkerøytannlegene

Velkommen til KråkerøyTannlegene

Tlf Kråkerøytannlegene

Protese - del og helprotese

Hva er en delprotese?

En delprotese er en avtagbar tannprotese som kan erstatte en eller flere tenner. Protesen er festet med klammere på de gjenværende tenner, men kan enkelt tas ut ved for eksempel rengjøring.

 

Tilvenning til protesen

Det tar tid å venne seg til den nye protesen. For deg som får protese for først gang, kan økt spyttproduksjon og brekningsfornemmelser være vanlige plager like etter innsetting. Det kommer til å ta tid før muskulatur og slimhinner er vant til nye situasjonen. Det anbefales derfor flytende føde og lett-tygd mat i denne perioden. Det kan oppstå ømme punkter og gnagsår i munnen der protesen presser for hardt. Dette kan korrigeres ved beslipning av protesen hos tannlegen. Mange vil oppleve vanskelighet med å snakke tydelig, trening i form av å lese høyt for seg selv vil fremskynde tilvenningen.

 

Hvor lenge varer protesen?

En delprotese er ingen engangs-anskaffelse. Klammerne kan etterhvert bli slakkere slik at protesen ikke sitter like godt fast. Dette kan som regel justeres hos tannlegen. Gradvise endringer av kjeven fører til dårligere passform, det er da mulig å fore protesen hos tannteknikker. Ofte vil det likevel være bedre å fremstille en ny protese.

 

Renhold

Protesen må gjøres ren 1-2 ganger hver dag med myk tannbørste. Ved rengjøring kan man for eksempel bruke tannpasta med lite slipemiddel eller zalo. Protesen bør holdes over en vask fylt med vann for å unngå at den skades om man mister den. Protese-rensemiddel kan også brukes. Mangelfullt renhold kan gi dårlig smak i munnen, soppdannelser i slimhinner og dårlig ånde. Husk også å pusse de gjenstående tennene. Disse er viktige for at protesen skal kunne fungere lengst mulig.

 

Oppbevaring av protesen

Det er en fordel at man tar protesen ut om natten. Da reduseres risikoen for soppdannelse i slimhinner. Når protesen ikke er i munnen, bør den oppbevares fuktig, i et glass vann.

Det er anbefalt å få kontrollert protesen og munnslimhinnen årlig hos tannlegen.

 

Helprotese

Hva er en helprotese?

En helprotese er en tannerstatning som benyttes når alle tennene i kjeven mangler. Den består av et plastmateriale som fungerer som feste for tenner i plast eller porselen.

 

Tilvenning til protesen

Det tar tid å venne seg til den nye protesen. For deg som får protese for først gang, kan økt spyttproduksjon og brekningsfornemmelser være vanlige plager like etter innsetting. Det kommer til å ta tid før muskulatur og slimhinner er vant til nye situasjonen. Det anbefales derfor flytende føde og lett-tygd mat i denne perioden.. Det kan oppstå ømme punkter og gnagsår i munnen der protesen presser for hardt. Dette kan korrigeres ved beslipning av protesen hos tannlegen. Mange vil oppleve vanskelighet med å snakke tydelig, trening i form av å lese høyt for seg selv vil fremskynde tilvenningen.

 

Renhold

Protesen må gjøres ren 1-2 ganger hver dag med myk tannbørste. Ved rengjøring kan man for eksempel bruke tannpasta med lite slipemiddel eller zalo. Protesen bør holdes over en vask fylt med vann for å unngå at den skades om man mister den. Protese-rensemiddel kan også brukes. Mangelfullt renhold kan gi dårlig smak i munnen, soppdannelser i slimhinner og dårlig ånde.

 

Oppbevaring

Det er en fordel at man tar protesen ut om natten. Da reduseres risikoen for soppdannelse i slimhinner. Når protesen ikke er i munnen, bør den oppbevares fuktig, i et glass med vann.

Det er anbefalt å få kontrollert protesen og munnslimhinnen årlig hos tannlegen.

KråkerøyTannlegene AS | Jens Wilhelmsens gate 1, 1671 Kråkerøy | post@helsehustannlegene.no | Telefon: 69 33 11 16 | https://www.helsehustannlegene.no